top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Zelfliefde // Mercurius direct / Saturnus retrograde

De voorbije week keerde Mercurius direct in Stier en konden thema's van eind april terug naar boven geduwd worden om vanuit een andere hoek te bekijken.

Op 4 juni ging Saturnus bijna gelijktijdig retrograde, waardoor we de voorbije week konden aanvoelen als een keerpunt en een roep om stil te staan. Blokkades, angsten, grenzen, zijn een signaal dat er eerst nog iets anders ligt te wachten alvorens onze weg te kunnen vervolgen.


Saturnus is de wijsgeer die uitnodigt om naar onszelf en onze schaduwstukken te kijken. Wanneer we vastlopen kunnen we te rade gaan bij een oudere of een gids. Ook kunnen we reflecteren vanuit een toekomstig perspectief en invoelen hoe we later op ons leven willen terugblikken, welke beslissingen constructief zijn en hoe we kunnen bij sleutelen om de beste versie van onszelf te zijn vanuit zachtheid. Het thema zelfliefde komt helemaal op de voorgrond en in relaties kan er dan ook afstand ontstaan.


Saturnus in Waterman nodigt uit om te aarden in onze authenticiteit. Wanneer er nog iets van een masker overblijft, zal dat voelbaar worden. We mogen loskomen van de angst om niet goed genoeg te zijn, om ons ware zelf te leven. Die strijd kan zich projecteren op de buitenwereld maar vraagt intern om aandacht. Wat verlang je nog van de ander dat je aan jezelf niet geeft?


Saturnus is de planeet van het harde werk, dat de komende maanden tot 23 oktober meer gericht is op innerlijke processen dan op de buitenwereld. We kunnen bestaande plannen herwerken, verbeteren waar het niet stroomt. Saturnus laat heel duidelijk zien waar er weerstand ligt en hoe meer we pushen om een rotsblok tot boven te krijgen, hoe zwaarder het wordt en hoe groter de terugval. In deze periode is het dan ook goed om bewust aandacht te geven aan wat moeiteloos gaat, waar er een evenwicht is tussen geven en ontvangen, tussen inzet en beloning. Wanneer we onszelf niet naar waarde schatten, kunnen we ons onveilig voelen. In de aanloop naar de volle maan is het is het goed om zware gevoelens te laten zakken en contact te maken met ons lichaam. Een probleem oplossen kan pas wanneer we in verbinding staan met onszelf, met geduld en met tevredenheid in de realiteit van het moment.


Praktische ervaring kan meer leren dan feitenkennis, door trial en error ervaren we hoe we met elke situatie kunnen omgaan en welke nieuwe vaardigheden we nodig hebben. Ook de grote uitdagingen maken ons niet tot slachtoffer, maar tot leerling. Wat er ook gebeurt, mogen we meer dan ooit dicht bij onszelf blijven in toewijding en vanuit integriteit. Volledige aanwezigheid zorgt voor momenten van geluk, van echt contact en hartsverbinding.


Chiron maakt een aspect met Mars en Jupiter in Ram, waar de wondes liggen over bestaansrecht. We kunnen dan ook heel bewust worden van de momenten wanneer we onszelf kleiner maken of in angst schieten voor afwijzing. Zelfaanvaarding vanuit onze wortel biedt een gevoel van vertrouwen en veiligheid om met anderen om te gaan en plaats in te nemen.


René Magritte, The Principle of Uncertainty, 1944

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page