top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

St. Bride en de komst van het licht

We vieren vandaag St. Bride die net als Persephone een vrouwelijke figuur is die transformatie, wedergeboorte, vruchtbaarheid en lente oproept.

Het is 1 februari en op de Keltische kalender staat -halfweg tussen de winterzonnewende op 21 december en de lente equinox op 21 maart- het feest Imbolc. Astrologisch gezien valt dit moment op 4 februari wanneer de zon halverwege Waterman staat.

In de buik van de aarde zit er heel wat klaar om te ontpoppen, tot bloei te komen, te ontluiken met het zonlicht vanuit de donkerte. De sneeuwklokjes verschijnen in een wit dat het begin van een nieuw seizoen aankondigt. Imbolc wordt in verband gebracht met de zoogtijd van de ooien, die spoedig zouden gaan lammeren. Dit kon in de praktijk twee weken voor of na het begin van februari gebeuren.


Meegaand met het ritme van de natuur kan het ook voor ons een periode zijn waarin we de spanning voelen van de stille winter die geleidelijk aan begint te sprankelen en te kriebelen uit verlangen naar een nieuwe geboorte, een twinkel in de ogen, een opwinding over de belofte van de lente. Traditioneel worden alle lampen in huis enkele minuten aangestoken op Imbolc en bij rituelen komen heel wat kaarsen te pas. De aangestoken vuren symboliseren de toenemende kracht van de zon de komende maanden.

Aangezien Brigid als lichtbrengster de levenskracht weergeeft die ons van het winters dieptepunt weer naar de lente voert, is haar aanwezigheid zeer belangrijk in deze tijd van het jaar. Brigid is de godin die het vuur in ons aanwakkert, die staat voor vruchtbaarheid, heling, inspiratie en poëzie. Ideeën kunnen alle kanten uitschieten nu alle planeten direct lopen tot 21 april.


Brigid of Saint Bride -de vrouw in het wit-, was een Ierse heilige of ook wel lichtgodin genoemd. Het lengen van de dagen wordt gevierd en de hoop op de wedergeboorte, de lente. Het feest begint al de avond voordien: alvorens naar bed te gaan dooft ieder gezin de haard met water en veegt de as glad. 's Morgens wordt dan gekeken naar een merkteken in de as als aanwijzing dat Brigid is langsgekomen. 1 februari is de dag waarop het Bruidsbed van huis tot huis werd gedragen, waar het met grote eer werd ontvangen.


Om de kracht van godin Brigid binnen te laten, kunnen we onze deuren en ramen openen en eens goed uitwaaien. Daarna houden we ons nog een tijdje warm bij het vuur, verzamelen wat we nodig hebben om ons nest te bouwen en kijken uit naar de zegeningen die volgen. Imbolc is ook verbonden met zwangerschap en het proces van innerlijke groei en zelfzorg. Tijdens deze tussenfase kunnen we onze muze eren en ons kanaal openen om te ontvangen door de leegte toe te laten. Overvloed ontstaat vanuit de stroom van binnen naar buiten, die ook buiten naar binnen haalt. Haal diep adem tot in de buik, voel hoe het leven roept en zich een weg zoekt om door je heen tot uitdrukking te komen in muziek, in zinnen, in dans. We voelen de opbouw van de creatieve energie in aanloop naar de volle maan in Leeuw op 5 februari.


St. Brigid's day wordt ook wel Bride's day genoemd, een dag om bewust het gevoel van vrede te vinden, transparant te durven zijn. Vanuit kwetsbaarheid en vrouwelijke kracht te geven zonder onszelf weg te geven, eerlijk te zijn zonder onszelf uit te kleden, te kijken door de ogen van schoonheid en verlangen met als belangrijkste spiegel de natuur.John Duncan, The Coming of Bride (1866–1945)
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page