top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Maria Lichtmis en het 2-2 Engelenportaal

Aansluitend bij de post van gisteren over Imbolc: we bevinden ons in een periode waarbij we voelen dat we de overgang maken naar iets nieuws en dat vraagt om uit te zuiveren op alle lagen. Energetisch betekent dit dat we deugd hebben van tijd alleen en in de natuur, van manieren om ons veld op te schonen zoals het branden van salie of palo santo. Het moment voor de bloei vraagt om het scherpstellen van onze wensen: door ze zo duidelijk mogelijk te formuleren komen ze stilaan tot leven. We kunnen gaan verfijnen waar we mee bezig zijn, dankbaar voor wat ons tot hier heeft gebracht. We kunnen ook afscheid nemen van wat niet langer dient bij het begin van een nieuwe cyclus.


Februari is de twaalfde en laatste maand van het astrologische jaar, dat opnieuw begint vanaf 21 maart. Februari is vernoemd naar de god Februus die zuivering en boetedoening representeert. De tijd in het donker leert geduld, doorzetting, geloof te vinden in het onzichtbare. Wat daarna komt is een herwonnen levenslust, de vitaliteit die ontstaat na een periode van terugtrekken en loslaten. Dat proces werpt twijfel en vragen op over wie je bent zonder die oude structuren en overtuigingen die nu als mantels van de ui zijn afgeworpen om de kern te ontbloten. Je kan je nu heel kwetsbaar voelen, maar geleidelijk aan wordt duidelijk dat je nooit zo authentiek, zo puur bent geweest als nu.


Het getal 2 is verbonden met de maan, ons gevoelsleven, onze behoeftes en de moeder-energie. Dit dubbele cijfer 2 nodigt uit om met nieuwe ogen te kijken naar wat jouw behoeftes zijn, wat je echt wil in dit leven vanuit je buikgevoel. Door de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt, kunnen jouw behoeftes veranderd zijn. Mogelijk ben je je meer bewust geworden van jouw gevoelens tegenover jezelf, je omgeving en het leven dat je nu leidt. Je kan dan ook voelen dat je jou wil losmaken van bepaalde situaties en dat je meer aansluiting zoekt bij wie je nu bent. Dat achterlaten van het oude vertrouwde, kan innerlijke spanningen veroorzaken tot de drang naar vrijheid en vernieuwing de bovenhand neemt. Het kan heel goed zijn dat jouw moeder een grote rol speelde in het missen van deze basisveiligheid en dat je via nieuwe inzichten aan de slag wil met het verwerken van de oude emoties die tot vandaag een rol spelen in je huidige relaties en blik op het leven.


De volgende stap is die van aanvaarding, van innerlijk weten en vertrouwen in de groei die volgt. Je wordt gestuwd door het verlangen niet langer op dezelfde plaats te blijven, niet meer vast te zitten. De adrenaline van het nieuwe avontuur neemt het over als de drijfveer in de zoektocht naar nieuw welzijn en geluk. Andere waarden en perspectieven ontluiken in de omarming van je nieuwe fragiele aard van zijn terwijl je wortelt en voeding geeft aan de basis. Er kan een besef wakker worden dat die basis er nooit geweest is en dat je nu de veiligheid en stabiliteit voor jezelf mag vinden die je altijd zocht in de buitenwereld bij het gebrek aan een plaats om veilig te wortelen als kind. Het zal anderen opvallen hoe je verandert, terwijl alleen jij weet hoeveel moed het vroeg om tot hier te komen.


Laten we vandaag luisteren naar het licht: "Op lichtmis is geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm". Dat zinnetje brengt ons terug naar een Christelijk verhaal: 40 dagen na Kerstmis, de geboorte van Jezus, wordt Lichtmis gevierd. Het feest verwijst naar een gebruik uit Jezus' tijd waarbij pasgeboren Joodse jongetjes 40 dagen na hun geboorte naar de tempel werden gebracht om hen aan God op te dragen. Terwijl ze daar was bracht moeder Maria een reinigingsoffer zoals twee duiven. In de tempel was altijd volk en daar was ook Simeon aanwezig. Simeon is de oude man aan wie beloofd was dat hij niet zou sterven voordat hij de Messias had gezien. Wel, hij herkende het kind in Maria's armen en verzekerde haar dat het de Messias (het licht) was. Ook een oude vrouw, Hanna, die een 'zienster' was herkende het kind als de Messias en bevestigde dus wat Simeon zei.


Vanuit de astrologie zien we vandaag een engelenportaal openen op datum van 2-2. Dit is de eerste van een reeks van drie portalen, die ons meer in onze kracht gaan zetten en ons gaan helpen om de komende drie maanden belangrijke beslissingen te nemen. De tweede en derde vallen op 3 maart en 4 april en houden allen verband met elkaar. Deze energiefrequenties zorgen voor grote sprongen in onze spirituele ontwikkeling. De Waterman-invloed zal sterk zijn en dit betekent dat we streven naar vernieuwing, vrijheid en gelijkheid. Individuele vrijheid zal hierbij centraal staan en van hier uit groeit het vrijheidsgevoel op grotere schaal.


In dat proces kan je geconfronteerd worden met een diepe bindings- en verlatingsangst wanneer je de basisveiligheid in jezelf nog aan het versterken bent. Je kan in deze periode ook behoefte hebben aan het reinigen van je lichaam. Deze energie stimuleert om je hart te volgen en het oude, zwaardere, achter je te laten. Je kunt boodschappen krijgen via dromen, tekens uit de natuur of door het zien van dubbele getallen. Je kan een liedje in je hoofd krijgen, waarvan de tekst een boodschap is voor jou. Ook kunnen nieuwe contacten precies de mensen zijn die je verder helpen en inzichten brengen.


En niet te vergeten: er worden op 2 februari nog steeds pannenkoeken gebakken: de vorm en kleur van de pannenkoeken verwijzen naar de zon en het licht. De belofte van het eten van pannenkoeken op Lichtmis is een voorspoedig jaar.Vilchelm Rosenstand, In the Kitchen, 1883
12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page