top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Het orakel en de veerman / het karmische kruis

De astrologie blijft weergeven dat we ons op een kruispunt van veranderingen bevinden. Zeker wie in de geboortehoroscoop een nadruk heeft op de vaste tekens -zijnde Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman- zal de roep van de maansknopen voelen. De Noordelijke maansknoop in Stier vestigt de aandacht op de aarde, de grond onder onze voeten, huisvesting, landbouw, voeding en materiële veiligheid. Met Uranus wijst alles in de richting van vernieuwing. Het oude systeem vertoont nu zoveel barsten dat een totale heruitvinding aantrekkelijker is dan een herstel van het oude. Daarbij nodigt Mercurius in Maagd uit om praktische denkoefeningen te doen in het zoeken van nieuwe oplossingen voor oude problemen, door open te staan en in onszelf een ander verhaal te wekken.


Op 20 augustus zal de mentale energie nog aangevuurd worden door Mars in Tweelingen, die daar bijzonder lang blijft tot maart 2023. Communicatie komt centraal te staan en kan alle kanten uit schieten. Mars stimuleert hier de moed om onszelf uit te drukken en conflicten te zien als toetsstenen voor onze eigen gedachten. De komende maanden zijn heel geschikt voor het uitwisselen van informatie, om actief kennis op te doen of te delen. Tweelingen is verbonden met onderwijs en transport, wat kan wijzen op aandacht voor deze thema's.


We voelen dat we gevraagd worden om tijd te nemen om alle energie van de afgelopen maanden te laten doorstromen als door een zandloper, kosmisch stof dat alle chakra's uitlijnt. De volle maan in Waterman stond in een constellatie die ook wel een 'karmische kooi' heet en het kan dan ook heel duidelijk zijn dat er contracten, situaties of plaatsen uit het verleden op de voorgrond treden en om afronding vragen. De oppositie tussen de zon en Saturnus kon ons de voorbije week wijzen op het plichtsbewustzijn om keuzes te maken en de realiteit te zien voor wat ze is. Saturnus in Waterman vraagt hard werk en geduld voor het bouwen van een stevige fundering en roept allen samen met de vraag naar een verbindende toekomst. Er is onderscheidingsvermogen nodig om te weten wat belangrijk is, waar we muren bouwen die onszelf of de ander buitensluiten. Saturnus is als een steenkapper die de bijl zet in harde materie.


De lege ruimte bepaalt later de vorm van de figuur die te voorschijn komt. Hier helpt de zon in Leeuw in het scheppen van creativiteit buiten ons, maar ook binnenin. Ze herinnert aan het leeuwenhart in onszelf, de plek waar zelfvertrouwen ontstaat en waar geen groep of bevestiging nodig is om onszelf te zien. Waar het hart klopt, schijnt het licht altijd. Venus in Leeuw verwarmt die plek kort maar krachtig tot 5 september, als een herinnering aan hoe ware liefde voelt van binnen uit. Een gouden steekvlam vol vertrouwen. 'Ken jezelf,' herinnert het orakel van Delphi.


In deze periode is dat het antwoord waarmee we verder kunnen. In oktober en november kan meer helderheid komen met de eclipsen die opnieuw de as van Stier en Schorpioen in de kijker zetten, zoals ook in april-mei gebeurde. De belichtte thema's gaan over vertrouwen, intimiteit en kwetsbaarheid, over geld en macht, dood en wedergeboorte. De Zuidelijke maansknoop in Schorpioen vraagt om patronen van angst, controle, wraak en verbittering aan te pakken, om ten volle te kunnen bewegen van complexiteit naar eenvoud - kwaliteit en schoonheid in de puurste en meest natuurlijke vorm.


We krijgen de tijd om na te gaan wat de kern is van onze eigen identiteit, waar we onszelf tegenhouden door een lage eigenwaarde. Door angsten aan te kijken, krijgen we zicht op de blokkades. Persephone kan er zelf voor kiezen een aantal granaatappelpitten te eten, voor de tijd die ze wil afdalen richting de onderwereld. Daar -weet ze- kan Pluto haar bijstaan in het transformeren van diepe pijn, om de schaduw van het verleden als een oude huid los te weken in de rivier van de Styx. Er is altijd iemand die de rol van de veerman speelt in ons leven, maar door ons te triggeren helpt ook die ons om een belangrijke sprong te wagen.


Uranus keert op 24 augustus retrograde in Stier en terwijl de planeet vertraagt, krijgen we de kans om de vernieuwende energie helemaal absorberen en ons eigen te maken. Het karmische kruis van de volle maan zindert na en we weten dat de keuze van de weg die we nemen gevolgen heeft op lange termijn. Meerdere tijdlijnen vouwen zich voelbaar open. Maak het stil en vraag de toekomst wie je wil zijn, waar je wil zijn, wat je aan het doen bent, wie er bij je is. Wanneer we in stilte gaan zitten in de natuur, kunnen we luisteren naar 'de toekomst'.Peder Mørk Mønsted, A young woman with cows on the edge of a river, 1912
14 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page