top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Donker en licht als eenheid // Cheiron / de Duivel / Hogepriesteres

Met de zon in Kreeft in spanningsaspect met Cheiron in Ram werd deze week oude pijn blootgelegd. De gewonde heler raakt aan de wortels van onze wondes: herinneringen duiken levendig op en stellen vragen rond het gevoel thuis te horen, of we ons gesteund, veilig en geliefd voelen. Het verlangen om onafhankelijk te zijn kan een coping mechanisme zijn om met een diepe eenzaamheid om te gaan, daar waar je nooit omarmd werd toen je er nood aan had en nu niet langer gelooft dat die koestering bestaat. Met de zon in Kreeft is er een intens verlangen naar thuiskomen, in een veilige ruimte waar onze meest kwetsbare delen mogen bestaan. De ervaring je niet welkom te voelen kan diepgeworteld zijn. Het kan voelen alsof er iets gebroken is dat niet meer te herstellen valt na een diep verdriet. Deze maand nodigt dan ook uit om vooral de ruimte open te houden voor je eigen heling, om te voelen wat je voelt en het licht binnen te laten op donkere plekken die daar het meeste naar verlangen.

De volle maan in Steenbok op 3 juli kan duidelijk gemaakt hebben waar je nog leeft voor de uiterlijke wereld, waar status en plicht je weghalen van je gevoel. Onderliggend is de vaderwonde en het gebrek aan emotionele betrokkenheid, een strenge opvoeding met hoge eisen, met faalangst als gevolg. Die oude pijn uit jouw jeugd of vaderlijn kan zich uiten in minderwaardigheids- en schuldgevoelens. Een langdurige onderdrukking van emoties heeft vaak depressies als gevolg. Deze volle maan energie activeerde een emotionele transformatie. We leren te koesteren met liefde, zorg, aandacht en mededogen voor de delen die nog kwetsbaar en gewond voelen. Laat zelfoordeel vrij, wees niet hard voor jezelf. Het erkennen van wat er ook in je opkomt, stelt je in staat om het vrij te laten. Steenbok is in Tarot verbonden met de kaart van de Duivel en hierin vinden we de schaduwkant van materialisme, obsessie, ego, lust, karmische patronen. Waar laat je macht over jou uitoefenen? Geloof je in vrijheid?

Pluto loopt terug door Steenbok sinds 11 juni en nog tot 20 januari 2024, waardoor we de destructie van oude structuren en systemen kunnen ervaren. In ons eigen leven is het tijd om ons te bevrijden van de comfortzone waar we onszelf in blijven vastzetten. Het is tijd om er achter te komen of we de oude structuren in ons leven echt hebben vrijgelaten (zoals banen, relaties, geloofssystemen, oude manieren van denken en gedrag).

Daar tegenover is Kreeft verbonden met de moederlijn en patronen rond overbescherming, grenzen, altijd de zorg dragen voor de ander, zichzelf weggeven. Kreeft is verbonden met de maag en het verteren van emoties. Klachten rond de spijsvertering wijzen dan ook vaak op wat er nog niet doorvoeld is. Kreeft is het meest actiegerichte waterteken en emoties zijn hier de aanzet tot verandering, ze brengen in beweging. Water dat te lang stil blijft staan is ongezond, zo ook binnen in onszelf. Tranen hebben dan ook een bijzondere en zuiverende kracht. Zonder emoties is het onmogelijk om duisternis om te zetten in licht en apathie in beweging. Op 17 juli valt de nieuwe maan in Kreeft waar ze uitnodigt om voor onszelf op te komen, naar ons hart te luisteren en te volgen wat goed en puur voor ons voelt. Ondertussen balanceren we tussen donker en licht.

De voorbije week zag ik tijdens een wandeling in het bos twee paar vleugels liggen van dode vogels: witte en zwarte vleugels. Deze energie is nu heel voelbaar en is ook het beeld dat de Hogepriesteres uitstraalt waarbij ze verbinding maakt tussen het onderbewuste en het bewuste. Ze is verbonden met de vier elementen en heeft een lichte en donkere zijde, ze heeft beide kanten volledig geïntegreerd en laat zich zo zien. Rauw en echt. Ze wordt net als Persephone afgebeeld met granaatappels als vrucht van de onderwereld. Er kunnen herinneringen bovenkomen aan de fases in je leven wanneer je daar geweest bent, in die onderwereld -en wanneer je voor het eerst besefte dat er dood bestaat binnen het leven. Welke vruchten hebben die reizen gebracht?

Karmische cyclussen herhalen zich in de loop van ons leven en evolueren van heel expliciete ervaringen met karmische relaties of thema's, naar energetische ladingen die gelost worden met de tijd. Een dier dat voor mij die karmische lagen symboliseert is de eekhoorn, die zich deze week liet zien. Door de jaren heen is de natuur met mij beginnen spreken, of beter: ik leer haar te lezen. De eekhoorn is -althans voor mij- een symbool voor een karmische cyclus die zich sloot in 2018 en af en toe is die tijdlijn terug voelbaar als testwater. Schaduw en licht zijn altijd aanwezig en hoe meer je verdiept in het licht, in jouw licht, hoe meer ook je schaduw mee groeit in een heelheid, een balans. Donker en licht begeleiden je samen naar je ware zelf.


Viktor Vasnetsov, Sirin and Alkonost- The Birds of Joy and Sorrow, 1896
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page