De natuur toont ons zoveel en als we spreken over 'onze trilling verhogen', dan geeft ze ons de mogelijkheid om in haar energie te baden. De natuur is momenteel indrukwekkend groen en draagt een helende energie die op het hartchakra werkt. Daarnaast zijn er ook al heel wat bloemen te vinden. Ik hou ervan om heel bewust het ritme van de bloemen te observeren: wie laat zich wanneer zien? Na de bloei van de krokussen en narcissen, de tulpen, de paardenbloemen en madeliefjes en talrijke eetbare planten en kruiden, is er nu ook de iris in haar prachtige kleurenmantel. Het kijken naar bloemen brengt ons in connectie met hun energie, puurheid, schoonheid en unieke betekenis in trilling. Vandaar wil ik hier graag meer over delen. Onze eigen tuin toont altijd waar we nood aan hebben aan de hand van wat er bloeit. Dit jaar vier ik de bloei van de eerste irissen in mijn tuin. Wat de regenboogbloem te vertellen heeft:
De iris is uniek. Je zou haar zelfs mythisch kunnen noemen. Het woord 'iris' betekent ‘regenboog’ in het Grieks. Toepasselijk, want irissen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Naast de letterlijke betekenis van het woord is Iris ook een figuur uit de Griekse mythologie: de godin bracht boodschappen over tussen goden en mensen. Ze daalde via de regenboog af van de hemel naar de aarde. De symbolische betekenis luidt dan ook ‘ik heb een boodschap voor jou’.
Zoals de lelie het symbool is voor vrouwelijkheid, zo is de iris het symbool voor mannelijkheid. In sommige culturen staat de bloem voor 25 jaar huwelijk. De betoverende Iris komt uit de Lissenfamilie en is 1500 voor Christus ontdekt. De charismatische bloem bestaat uit drie bloembladen. Doordat deze langzaam maar zeker helemaal open gaan, kijk je recht in haar hart. Een natuurlijke schoonheid, die een feeërieke sfeer aan de tuin geeft. Haar kleurenpalet is helder en expressief. Naast verschillende blauwtinten, is ze ook verkrijgbaar in geel, lila, paars, bruin, wit en zelfs tweekleurig.
Paarse irissen symboliseren koninklijkheid, wijsheid en gewaardeerde vriendschap.
Blauwe irissen staan voor geloof en hoop.
Gele irissen symboliseren passie.
Witte irissen staan voor zuiverheid.
Irissen werden gebruikt in waarzeggerij en magie en dragen symbolische betekenissen afhankelijk van het type. Hier zijn enkele van de meest populaire interpretaties:
Baardagamen ( Iris germanica ) - De vlammen symboliseren magische krachten van wijsheid, liefde en bescherming. Sommige huizen in Japan zijn ermee versierd om kwade geesten af te weren. Koningin Elizabeth wortel iris of Florentijnse iris.
Blauwe vlag Iris ( Iris versicolor ) - Vertegenwoordigt geloof, moed en wijsheid. In sommige culturen beschouwd als een symbool van geluk, en gebruikt als charme om rijkdom en overvloed aan te trekken. Sommigen hangen de bloem aan de deuren, terwijl anderen een boeket irissen op altaren plaatsen. De bloem is ook bekend als Slangenlelie , Gifvlag , Harlekijn Blauwvlag en Dolk Bloem.
Fleur-de-lis Iris ( Iris pseudacorus ) - Ook bekend als Gele vlag en vlammende iris. De bloem symboliseert passie en wordt verondersteld de kracht van wijsheid en zuivering te hebben.
Volgens De Complete Geïllustreerde Encyclopedie van Magische Planten worden de wortels van sommige irissen, vooral de orriswortels, gebruikt als amulet voor bescherming en om liefde aan te trekken.
Wanneer we kijken naar de betekenis van de iris op verschillende plaatsen in de wereld, lezen we dat de bloem in veel culturen aanwezig is:
In het oude Egypte werd de bloem gekoesterd en zelfs gekerfd op de Grote Sfinx van Gizeh.
In China werd een bouillon van iris gebruikt voor ceremoniële baden, en soms doordrenkt met wijn, gekoppeld aan een lang leven.
In Frankrijk vertegenwoordigt de iris koninklijkheid en macht. De fleur-de-lis is het embleem van de Franse monarchie. In de 12e eeuw gebruikte koning Lodewijk VII de paarse iris als zijn embleem en noemde het fleur de Louis. In 1339 verscheen de bloem op hun wapen toen Edward III de troon opeiste.
In het oude Griekenland werd een paarse iris speciaal geplant op het graf van een vrouw bij haar dood. In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog die de metgezel was van vrouwelijke zielen op weg naar de hemel. Het planten van irissen op de graven in Kashmir, India is gebruikelijk.
In het christendom werd de iris geassocieerd met de Annunciatie, toen de engel Gabriël aan Maria vertelde dat zij door de kracht van de Heilige Geest een zoon zou verwekken. Dat komt waarschijnlijk door de afbeelding van de bloem op het schilderij van Hans Memling uit 1482.
De schoonheid van de iris heeft veel kunstenaars geïnspireerd, waaronder Vincent van Gogh, die de bloem liet figureren op zijn schilderij Irissen in 1890. Het is ook het gebruikelijke onderwerp in Japanse haiku-gedichten, en het hoogtepunt in De Wilde Iris, een boek over bloemen door Louise Glück. In het Victoriaanse tijdperk was de iris een populair motief in glas-in-lood, kerkversieringen en openhaardtegels. Ook waren bloemencorsages populair in het Victoriaanse tijdperk, waarbij irissen en andere bloemen strak in vazen en andere containers werden verpakt. Eeuwenlang was de Iris een waardevolle bron van kruidengeneeskunde en parfum. Een irisparfum op basis van orriswortel en basisolie was populair in het oude Griekenland en Rome. De meeste daarvan zaten in albasten potjes om zes tot twintig jaar mee te gaan. De bloem blijft belangrijk vanwege de rijke symboliek, zoals koningschap, wijsheid, geloof en hoop. Vandaag komt de iris vaak voor in bruidsboeketten en middenstukken op lentebruiloften.
*
Bron: Google
Foto's: eigen tuin
Comments