top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Vrede met het verleden // volle maan in Kreeft

‘Er waren dagen dat we wakker werden en ik mijn oog op je wang legde, voelde hoe je warme huid de holte opvulde en ik je vroeg of je besefte hoe perfect we in elkaar pasten. Het zijn die dagen die ervoor zorgen dat ik je nooit meer kan vergeten.’


De maan in Kreeft voelt als een groot licht dat wordt aangestoken in de kamer waar onze herinneringen wonen. Ze waren er al lang, ze waren er altijd, maar onder deze volle maan komen ze weer tot leven alsof ze in een tijdscapsule lagen opgeslagen en telkens opnieuw authentiek kunnen beleefd worden.


Kreeft staat in verbinding met het verleden en heeft een mierengeheugen, dat betekent dat alles wat we geroken, gezien, gehoord, gevoeld hebben, ergens een plaats heeft. Die herinneringen kunnen ons terugbrengen naar momenten van onveiligheid, verraad, shock. Momenten waarop we wilden vluchten door de overweldigende hoeveelheid verdriet en teleurstelling. Momenten waarop we onszelf in een toren opsloten om niets meer te hoeven binnenlaten.


‘Er zijn dagen waarop ik me verraden voel, als dezelfde dag toen je me je rug toonde en wegwandelde alsof ik niets betekende. Ik voel me verlaten door de persoon aan wie ik het diepste van mijn ziel heb getoond, ik voel me gebroken.’

In alle jaren waarin ik horoscopen maak, heb ik weinig mensen ontmoet die zo gevoelig zijn als wie - net als ik - geboren werd onder de maan in Kreeft.


De maan hoort hier thuis. De maan wordt ook wel ‘grootmoeder’ genoemd en zeker in dit teken staat ze in contact met de volledige vrouwelijke lijn waar we uit voortkomen. Dat betekent dat we ook de pijn voelen van onze voormoeders, de momenten wanneer zij shock voelden, moesten zwijgen, verder leven alsof ze iets niet meegemaakt, gezien of gehoord hadden, leven met een gemis tot aan hun dood, met onuitgesproken en onvervulde verlangens.


Ook de moederwonde komt hier bloot te liggen en een gevoel van openen versus sluiten, als een kind dat van bovenaan de trap naar beneden kijkt en zich afvraagt of het veilig is, aarzelt, een stap zet en weer blijft stilstaan, omkijkt, niet weet -en zich klein maakt omdat de trap te veel kraakt en er angst is voor wat die geluiden kunnen veroorzaken bij de ander.


Sinds 27 december loopt Chiron direct in Ram en dat betekent dat de diepe kwetsuren voelbaar zijn en er tegelijk een helende wind kan waaien. Hartzeer en relatiewonden zijn portalen die tot transformatie aanzetten. We kunnen de moed vinden om er doorheen te gaan, om de trap af te gaan en te aanvaarden wat er gebeurt.


Deze laatste volle maan van het jaar wordt ook wel ‘koude maan’ genoemd en ze brengt ons in contact met de koude delen in onszelf, waar het niet kan stromen omdat er ooit te veel pijn was en we onszelf ervan hebben afgesloten.


‘Er waren dagen dat ik je vroeg of je mijn voeten zou herkennen tussen alle voeten die op deze aarde bestaan. Je dacht van wel, zei je. Ik vroeg je om goed te kijken en ik spreidde mijn tenen zodat je het verschil zou zien met alle andere tenen op deze aarde. Ik vraag me af of je na al die tijd mijn voeten nog zou herkennen tussen alle andere, -of je mijn vingernagels zou herkennen, mijn neusvleugels en mijn wenkbrauwen, mijn haarpuntjes, mijn poriën.’


Herinneringen onder deze volle maan willen gezien worden. Neem daarom de tijd om ze op te schrijven, om te voelen wat ze met je doen. De heling gebeurt op dezelfde manier als met zielen van vorige eigenaars die nog in huizen zijn blijven hangen. Ze wachten om mee aan tafel te mogen zitten, om hun verhaal te horen vertellen. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is.


Venus in Boogschutter en Jupiter direct op het einde van dit jaar, alsook Mercurius direct in het nieuwe jaar, zullen voor een geheel nieuwe energie zorgen van expansie en groei.

De laatste dagen van dit jaar vragen veel compassie en inkeer. Voorlopig kan het voelen alsof alles anders loopt dan gehoopt. Het is tijd om oprecht te kijken naar het verleden en er vrede mee te sluiten.Arantza Sestayo, Princess of Pea3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page