top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Oktober energie / eclipsseizoen in Schorpioen en Stier

Bijgewerkt op: 28 okt. 2022

Ook achter het harnas van een dappere krijger schuilt een kwetsbaar hart, zo werd helder met de volle maan in Ram in contact met Venus en Cheiron. Er zit kracht in het neerleggen van het masker en tegelijk kunnen er emoties van schaamte vrijkomen over de manieren waarop we ons door ons harnas of ons ego lieten leiden.


Met de zon en Venus in Weegschaal is de vraag niet langer hoe we de beste kunnen zijn, de vraag is hoe we open blijven ook wanneer we ons aangevallen voelen. Hoe we onszelf kunnen blijven vanuit authentiek leiderschap. Oude wijsheid herleeft vanuit diep in onze cellen en door vrede te nemen met onszelf kunnen we met een nieuwsgierige blik kijken naar onze omgeving en alle levende wezens, hoe anders ze ook zijn.


Mars maakt zich klaar om retrograde te keren tot in het voorjaar van 2023. In Tweelingen kan de planeet een tornado veroorzaken aan gedachten met als valkuil verwarring, slapeloosheid, frustratie en kwaadheid die voortkomt uit zelfverwijt en twijfel. Aan de vooravond van de grote veranderingen in 2023 met onder meer de verschuiving van Pluto naar Waterman, kan het laatste deel van dit jaar voelen als 'the darkest before the dawn'. Het kan voelen als wachten op het moment tot de dam openbreekt in de opbouw naar de eclips op 25 oktober en de volgende op 9 november.

Saturnus loopt vanaf 22 oktober opnieuw direct na een periode van inkeer sinds juni. Ook de eclips is een echo van de thema's die in de periode van april-mei naar boven kwamen met de vorige eclipsen in Stier en Schorpioen. Tegelijk krijgen we een voorafspiegeling van de gebeurtenissen in mei-juni 2023 wanneer de Zuidelijke maansknoop over 2° Schorpioen gaat.


Deze week gaat de zon in het teken Schorpioen staan en worden schaduwkanten helder in een spanningsveld met Pluto. Hoe meer we in het licht gaan staan, hoe duidelijker we ook de donkere kanten kunnen voelen. Alles hangt af van de plaats die we zelf innemen en de manier waarop we aanschouwen. Een schaduwspel kan ook prachtig zijn en het mag er zijn. We mogen door de moeilijke emoties gaan van rouw, angst, verdriet, boosheid zonder ze meteen te willen ombuigen door in de vlakke zon te gaan staan. De kracht van Pluto zit in het aanwezig durven zijn in wat is en vertrouwen dat er een proces plaatsvindt van transformatie en wedergeboorte. De nadruk ligt op het onderscheidingsvermogen over wat wel of niet binnen onze vrije wil en controle valt. Soms zijn we een toeschouwer van het schaduwspel van een ander en mogen we voelen wat dat met ons doet, waar we reacties nog persoonlijk opvatten, willen ombuigen of ons verantwoorden. Wanneer we puur aanwezig kunnen blijven zonder zelf mee te stappen in de schaduw, laten we de ruimte voor wat is. Angsten om vergeten te worden, afgewezen of beoordeeld kunnen opwellen en weer gaan liggen. Met Pluto in de laatste graad van Steenbok zijn we toe aan de apotheose: we kunnen blijven in de rol van slaaf van het systeem, of we kunnen de verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Het kan heel duidelijk worden waar onze eigen innerlijke saboteur ons nog in een hoek duwt. Daar schuilt de weg naar bevrijding.


Pluto en Schorpioen staan voor de doornen aan de roos, maar ook voor de zachte en krachtige bloembladeren. Wie liefde wil ervaren, weet dat er schrammen zullen ontstaan, dat er een dans is die soms harmonieus en intiem voelt en soms scherp en vol wrijvingen. Met relaties als groot thema op de voorgrond kunnen steeds meer mensen beseffen dat ze lange tijd met een dicht hart hebben geleefd, met een koud stuk waardoor ze zichzelf afsloten van hun omgeving, van hun eigen verdriet, maar ook van ontroering en levensvreugde. Hoe meer de energie op aarde verandert, hoe minder het een optie blijft om met een gepantserd hart door te gaan. De illusie van veiligheid wordt een gevangenis wanneer blijkt dat we ook onszelf buiten sluiten door ver weg te blijven van de rozenvelden uit angst om gekwetst te worden. Deze tijd brengt ons terug in contact met onze eigen koude stukken om ze met zachtheid te benaderen, te onthullen, weer te ontbloten. We mogen weer luisteren naar onze vrouwelijke kant, onze intuïtie, de magie van de fijngevoeligheid die zo lang opgeborgen lag.


Leven met een open hart is onze natuurlijke staat van zijn. Het betekent het leven met liefde, vreugde en vertrouwen tegemoet treden, in plaats van in angst, strijd en competitie. Die overgang van gesloten naar open hart kan voelen als een zuivering die heel wat ongemakken met zich meebrengt op dezelfde manier als wanneer het lichaam zich bevrijdt van gifstoffen. De bedoeling van die karmische detox is uit oude overtuigingen en beperkende gedachten te stappen om zo te kunnen oogsten wat ons gelukkig maakt en voldoening geeft. Nu is de tijd om al de muren die we om ons hart hebben gebouwd af te breken en de poort van onze volwaardige scheppingskracht open te gooien.


De zon en Venus reizen zij aan zij in de laatste graad van Weegschaal van half oktober tot half november en werpen het licht op liefde en schoonheid. We worden getest op ons vermogen om in balans te blijven, samen te werken, oprecht en rechtvaardig te zijn en harmonie te brengen in situaties waar onenigheid is. De vraag 'wat liefde is' stelt zich centraal en daarbij botsen we op collectieve conditioneringen over hoe een relatie er zou moeten uitzien.


Tussen nu en 2025 zijn er heel wat tweelingzielen die herenigen en die pioniers zijn in het uiten van onvoorwaardelijke liefde ondanks en dankzij grote verschillen in leeftijd, cultuur, sociale of religieuze achtergrond. Daarbij zijn er confrontaties met intergenerationeel trauma rond scheidingen, bedrog, misbruik, onderdrukking, die onverwerkte rouw naar boven duwen. Aan de basis ligt het grondige werk rond zelfliefde en een eigenwaarde die zelfaccepterend is en onafhankelijk van bevestiging of meningen van de ander over wat liefde voor jou betekent. Schorpioen is het tweede waterteken van de dierenriem en hier vertalen emoties zich op vlak van intimiteit, seksualiteit en veiligheid binnen relaties. De basis hiervoor ligt in het eerste waterteken Kreeft, dat symbool staat voor onze opvoeding en de mate waarin we ons later openstellen of afsluiten in relaties.


De astrologie op dit moment opent een poort naar een nieuwe basis voor onze relaties, voor een helder idee van de grenzen die nodig zijn uit zelfliefde om ook samen tot bloei te komen. Een relatie op zielsniveau barst van de uitdagingen en vraagt om de bereidheid van beide partners om te bouwen aan een stevige basis in zichzelf. Om te durven dromen dienen we alle hindernissen onder ogen te komen die ons ervan weerhouden te stromen. Het wordt heel duidelijk wanneer de wijsheid van het hart spreekt en wanneer iemand zich een weg probeert te redeneren vanuit het hoofd.


Het zijn de zeldzame momenten in het leven die ons voorstuwen, wanneer we iemand in de ogen kijken en een deel van onze toekomst voelen ontwaken.Herbert James Draper
9 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page