top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Ken jezelf / zon in Tweelingen

Het is ongeveer tien jaar geleden dat ik voor het eerst zelf bij een astroloog zat. Ik was afgestudeerd als Kunstwetenschapper en mocht de wijde wereld in, maar ik voelde al van kinds af aan dat ik niet bereid was om voorgekauwde paden te volgen. De vraag hield mij bezig waarom ik hier was, hier op aarde.


Ik zie nog voor mij hoe een leerkracht in de secondaire school in Griekse letters met krijt op het bord schreef: γνῶθι σεαυτόν, 'Ken jezelf'. De boodschap van het Orakel van Delphi voelde al snel de meest boeiende opdracht van het leven en wat ik dan zou gaan doen als beroep, interesseerde mij veel minder. Het ging erom dat ik mij kon verdiepen in mezelf, in de mystiek van het leven, dat ik de vruchten van de aarde kon proeven, de schoonheid kon waarnemen en opslaan, dat ik ervaringen kon vertalen in woorden.


Na het bezoek aan de astroloog voelde ik vanuit mijn buik een ontembaar vuur opborrelen. Daarop volgde een fase waarin ik als Alice in Wonderland dook in boeken over astrologie, engelen, chakra's, tarotkaarten, edelstenen,... Jullie herkennen het wel: de schatkist viel open en er was oneindig veel te ontdekken. Ondertussen heb ik rust gevonden in die bijzondere wereld, wetende dat astrologie voor mij persoonlijk mijn meest natuurlijke toegangspoort is om tot antwoorden te komen over mijzelf en bijgevolg ook over het bestaan als mens op aarde en onze evolutie.


De astroloog deed twee uitspraken die mij opvielen en altijd bijgebleven zijn. Hij zei dat hij zich niet kon voorstellen hoe intens het leven moet voelen, geboren onder een maan in Kreeft en drie planeten en mijn maansknoop in het 8e huis. Ik had geen idee op dat punt dat andere mensen het leven niet zo intens voelden.


Ik stelde de astroloog ook een vraag: 'zie je mij ooit een boek uitgeven?'.

En zijn antwoord verraste mij: 'neen', zei hij, 'dat zie ik niet'.

Met een zon en Mercurius in Tweelingen zag hij wel een schrijver in mij en een verhalenverteller, maar niet iemand die als auteur naar buiten zou komen voor groter publiek.


De vraag is: wat is een boek?

In de afgelopen jaren heb ik hier al meer dan een boek bijeen geschreven.

En nu komt ook de plot twist: binnen twee weken verschijnt mijn poëziebundel!

Het is zo dat ik onmiddellijk -bij het antwoord op mijn vraag tien jaar geleden- al voelde in mijn hele zijn dat ik wél een boek zou uitgeven. Sinds die dag heb ik altijd gezegd aan mensen die mij vroegen of ik een boek zou schrijven: 'dat punt in de tijd bestaat al'. Het zou door mij heen stromen en daar was geen stoppen aan.


Dat is ook mijn boodschap, het maakt niet uit wat een ander in jou ziet. Het leven opent zich volgens wat je ziet in jezelf.

En wat je denkt, wordt werkelijkheid.

De woorden die je kiest, bepalen je realiteit.

Je talige werkelijkheid is ook je vormelijke werkelijkheid.


Ja, de zon staat deze maand in Tweelingen!

Ja, we hebben allemaal het vermogen om uit de ether informatie, wijsheid, kennis, op te pikken en neer te schrijven, te vertellen, te delen.Louis Welden Hawkins, The Haloes, 1894


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page