top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLise Sur Mont

Gebalanceerde mannelijke en vrouwelijke energie / tweelingzielen

Op internationale vrouwendag wil ik graag een energetische kijk delen op wat we mannelijk en vrouwelijk noemen. De dualiteit van mannelijk-vrouwelijk is een dualiteit die zich weerspiegelt in de natuur: zon-maan, licht-donker, yin-yang.

In deze nieuwe tijd voelen we hoe we meer balans mogen vinden in de vrouwelijke en mannelijke energie binnen in onszelf.

Hoe voelt dat?


Gebalanceerde mannelijke energie in jezelf geeft focus, daadkracht, leiding, stabiliteit en het vermogen om vorm te geven in de materiële werkelijkheid. Gekwetste mannelijke energie voelt zich over alles verantwoordelijk, denkt altijd hard te moeten werken, to do lijstjes te moeten afvinken, leeft vanuit het logische denken zonder spontaniteit of speelsheid, heeft geen tijd voor vrije tijd. Doorgeschoten mannelijke energie leeft vanuit onderdrukking van emoties en loopt zichzelf voorbij, kan moeilijk eigen behoeftes communiceren omdat hij of zij er zelf niet mee verbonden is, zal anderen naar de mond praten, een masker opzetten, handelen vanuit conditionering. Hier is er geen ruimte voor een luisterend oor en voor de betrokkenheid naar behoeftes en kwetsuren van de ander. De uitnodiging hier is plezier te leren toelaten, risico's te nemen buiten het gekende en voorgekauwde pad, op avontuur te gaan, het onverwachte toe te laten, in een flow te komen, het niet-weten te ervaren, te vertrouwen in de innerlijke waarheid, te zakken van hoofd naar hart.


Gebalanceerde vrouwelijke energie laat zich voelen door overgave, flow, het leven als dans, als eb en vloed. Hier ligt het talent zich op te laden met zelfzorg, om vandaar te geven en te ontvangen in evenwicht. De gekwetste vrouwelijke energie uit zich in de slachtofferrol waarbij er een ontevredenheid is en tegelijk een onwil tot verandering. Het pleasen van de ander is een coping mechanisme terwijl hij of zij zelf geen hulp kan toelaten. Er wordt geleefd vanuit het gevoel dat het gewicht van de wereld op haar schouders weegt, dat zij alles alleen te doen heeft. Hij of zij voelt zich vanuit deze energie niet gesteund, maar uitgeput - zichzelf uitputtend wil de gekwetste vrouwelijke energie controle nemen over alles. Ze voelt zich niet goed genoeg, handelt vanuit verlatingsangst, een overheersend gevoel van schuld en schaamte. Ze verstopt zich, slikt woorden in en denkt vaak in hypotheses - 'ik had moeten' of 'ik zou willen'. Met andere woorden, ze vertrouwt of volgt haar eigen intuïtie niet. De uitnodiging hier is te leren uitreiken, hulp te vragen, behoeftes uit te spreken, zich kwetsbaar te tonen, de eigen waarheid te spreken en intuïtie te volgen. De goddelijke vrouwelijke energie stelt de relatie met de bron boven alles en leeft vanuit die stroom, vanuit buikgevoel en innerlijk weten.


Hier maak ik ook de verbinding met ontmoetingen tussen tweelingzielen. Het bestaan van tweelingvlammen is een esoterisch concept dat een unieke zielsverbinding tussen twee mensen beschrijft. Het geloof bestaat erin dat de relatie tussen tweelingvlammen eeuwig duurt, voorbij dit leven, voorbij tijd en ruimte. De ziel splitst zich in twee fysieke lichamen waarbij de ene persoon in dit leven met nadruk de goddelijke mannelijke energie uitdraagt en de tweede persoon met nadruk de goddelijke vrouwelijke energie. Daarbij zoeken beiden naar een balans van mannelijke en vrouwelijke energie binnen in zichzelf, wat de innerlijke vereniging symboliseert.


De kwetsuren van waaruit we leven ontstaan vanuit de relatie tot onze eerste opvoeders, doorheen ervaringen met ouders, broers of zussen en allerlei karmische relaties of thema's in ons leven. Op termijn leven we vanuit die wondes die ons een veilig gevoel geven. Pas door te helen kunnen we in een nieuwe vorm van ware veiligheid komen, vanuit verantwoordelijkheid voor ons eigen geluk. Dat proces ontstaat door de herinnering aan wie we in essentie zijn vanuit de natuur, vanuit onze energetische blauwdruk. Je zou kunnen zeggen dat we steeds meer helder zien welke lagen niet bij ons horen, dat we alsmaar transparanter kunnen kijken.


De gedachte hierachter is dat er een nieuw tijdperk in de menselijke evolutie aanbreekt waarin de spirituele groei wordt aangevuurd door relaties. Je geliefde is niet alleen iemand van wie je houdt of die in je leven past, maar ook iemand die ervoor zorgt dat je een betere persoon wilt worden en dat je in een intensere verbinding komt te staan met de bron, het goddelijke. Je kan het bekijken als een driehoeksrelatie. Het spiegelproces met de andere persoon stuurt erop aan dat je relatie tot de bron, het goddelijke, sterker wordt. Wanneer er reacties zijn vanuit ego of trauma, ontstaat er disconnectie met het goddelijke en dus ook met jezelf en de ander. Een fysiek samenzijn met een tweelingziel kan dan ook pas ontstaan wanneer beiden in hun trilling in bewustzijn verhogen. Dat is een proces van komen en gaan, van ontmoeting en fysieke afstand. Zodra er storing is, ontstaat er een illusie van afgescheidenheid die uitnodigt of zelfs uit wanhoop dwingt tot bidden, tot overgave aan iets veel groter. Dat is de enige weg naar elkaar toe, via die connectie met onvoorwaardelijke liefde als energie naar jezelf, in alles wat je doet. De vrouwelijke energie neemt de leiding in de dynamiek. Als een alchemist kan ze de energie van zware emoties transformeren. Gelijk waar de ander is, herstelt het contact wanneer de connectie tussen jezelf en de bron sterk is. De energetische koord tussen tweelingzielen doorknippen is onmogelijk, juist omdat er dan een totale en tegennatuurlijke disconnectie gebeurt van het leven en je eigen levenskracht.


Als ziel komen we naar de aarde om dualiteit te ervaren om van daar uit te leren. Je kan de connectie met je tweelingziel op aarde dichterbij voelen komen alsof je al die tijd vanuit twee richtingen langs hetzelfde koord hebt gewandeld en elkaar binnenkort zal ontmoeten. Zo voelt het. De mannelijke energie en vrouwelijke energie ontmoeten elkaar in het midden, waar het hartchakra ligt. Je word je tegelijk meer bewust van de subtiele energie om je heen en het onzichtbare web waarin iedereen verbonden is. 11:11Artist Unknown, Eagle's Wings, Orthodox Icons
77 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page